Csak a legújabb és legdrágább kiegészítőkkel lehet szép és jó restaurációkat készíteni?

….szerintünk sem!

Íme néhány tipp Dr. Tóvári Györgytől, hogy hogyan készíthetsz kis befektetéssel, egyszerűen és gyorsan state of the art restaurációkat!

1.tipp: Az asszisztens formázzon 1 -2 mm nagyságú tömőanyag golyókat nagyobb felületű Flagg’s műszerrel vagy alkohollal alaposan megtisztított gumikesztyűvel. Tegye impregnált keverőlapra! Innen aztán a kis tömőanyag labda akár egy egyszerű szondával is könnyen felvehető, és a kavitásba applikálható.

2.tipp: A másik tömőműszer a már említett szondán kívül, amellyel nagyon szépen mintázható a barázdarendszer, egy közepes méretű applikátor. A bondozás után alaposan itassuk le a bond maradékát! A tömőanyagot minimálisan nedvesítve, nagyon jól adaptálható segítségével a tömőanyag, és a használata szép textúrájú felszínt eredményez.

3.tipp: TorVM kettős domború felszínű szekcionált matrica, gyűrűvel rögzítve. A tökéletes kontakt pont kialakításához nélkülözhetetlen, de a költségeket és az ár – érték arányt figyelembe véve, jelenleg a leghatékonyabb megoldás.

4.tipp: A színes ékek segítségével adaptálhatjuk a matricát a gingivális falhoz. Szükség esetén Teflon szalaggal (barkács áruházakban kapható) körbetekerve használjuk.

5.tipp: A Charisma Topaz univerzális nanohibrid kompozit tökéletes választás nagyobb üregek ellátására is. Kiválóan modellálható, és kellően kopásálló. Maximum két opacitás (dentin és zománc szín) felhasználásával is kimagasló esztétikai eredmény érhető el.

 

6.tipp: Barázdafestésnél alapszabály, hogy a kevesebb mindig több! Egy kevés színezőt applikáljunk a barázda legmélyebb részére, és utána a felesleget itassuk fel addig, amíg a szomszédos fogakhoz illeszkedő karaktert kapunk.

Mindez így működik a gyakorlatban:

1.ábra: Meziálisan primer szuvasodás, MO üreg és a D barázda restaurációja.

1.ábra: Meziálisan primer szuvasodás, MO üreg és a D barázda restaurációja.

2.ábra: Preparálás után 27 mikronos alu-oxiddal kitisztítottuk az üreget.

3.ábra: Szelektív savazás és Gluma Universal Bond applikációja.

4.ábra: II. osztályú kavitás esetén először mindig a zárólécet építsük fel!

5.ábra: Az I. osztályúvá alakított üreg aljába Topaz OD került, a csücsöklejtők A2 zománcszínből készültek. A barázdákat pedig Signum cre-active színezővel festettük meg.