Doktor Úr, Doktornő! Nem szeretnék koronát!

 

Ismerős ez a mondat?

A fogszínű restaurációk iránti igényt a páciensek részéről már egyes esetekben a keményszövetek megóvása iránti igény is tetézi. Ez egy nemes feladat, de gyakran komoly fejtörést okoz.

Bizonyos esetekben a rendelkezésre álló foganyag már nem teszi lehetővé a direkt restauráció készítését.

A megerősített indirekt kompozitok a múlt század kilencvenes éveiben kezdtek elterjedni és napjainkra már mondhatjuk, hogy bizonyos indikációkban az elsőnek választandó anyagokká fejlődtek.

Íme egy megoldás erősen destruált, extrém rágóterhelésnek kitett területekre:  kerámiával megerősített kompozit onlay!

Jelen cikkünkben a 46 és 47 fogak ellátásán keresztül mutatjuk be a kompozit betétek készítésének 3 legfontosabb lépését.

1.ábra: Kiindulási állapot: nagy kiterjedésű régi amalgam tömések a 46 és 47 fogakban

1.tipp

A kavitás preparációjára ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint bármely fémmentes betét készítése esetén.

Érdemes figyelni a gingivális preparációs határ paragingivális szint közelében tartására, mivel ezen restaurációk hosszú távú sikerességét a megfelelő ragasztás, illetve a ragasztási körülmények megfelelő kontrollja biztosítja.

2.ábra: A tömések eltávolítása, a kavitások kitisztítása és az onlay kavitás kialakítás utáni állapot

2.tipp

A pontos lenyomat elkészítése a megfelelően illeszkedő, jó széli zárással rendelkező fogmű elengedhetetlen lépése. Inlay vagy onlay készítésekor gyári kanállal egyidejű kétfázisú lenyomatot készítek. A lenyomatvétel minden esetben A-szilikon felhasználásával, Variotime Easy Putty (Kulzer GmbH) kézi keverésű, gyurma állagú alaplenyomat massza és Variotime Light Flow (Kulzer GmbH) hígan folyó, pisztolyos kiszerelésű korrekciós lenyomatanyag segítségével történik.

Ez az anyagkombináció a rugalmasan változó kötési idejének köszönhetően kényelmes, stresszmentes lenyomatvételt biztosít. Elegendő idő áll rendelkezésre a lenyomatkanál megtöltésére, a lemintázandó kavitások körbefecskendezésére a hígan folyó lenyomatanyaggal. Az anyag kötése a szájüregi hőmérséklet hatására felgyorsul, így a szájban tartási idő rövid, ami a páciensnek is, az orvosnak is komfortot jelent.

3.ábra: A lenyomat

3.tipp

Végezetül legalább annyira fontos lépés az onlay-k megfelelő rögzítése. Erre a célra minden esetben duál kötésű, műgyanta bázisú ragasztó cementek használata javallt. Az ZnO foszfát, karboxilát és üvegionomer alapú cementek nem képesek megfelelően kémiailag hozzákötni egyik kompozit alapú pótlás anyagához sem.

4.ábra: A két Signum Ceramis onlay beragasztás után, in situ

Az egyszerű megmunkáláson kívül a kompozitból készült restaurációk további előnyei:

  • az okklúzió beállítása utáni könnyű polírozhatóság,
  • az antagonista barát felületi keménység, ami megfelelő abrázióval szembeni ellnállással párosul,
  • a könnyű javíthatóság, ami hosszú távon szintén nem elhanyagolható szempont.

Dr. Götz Gergely