A lenyomat a szájüreg képleteinek negatív mása, és az egyik legfontosabb információs csatorna a fogorvosi rendelő és a fogtechnikai laboratórium között.

Amennyiben sérül, torzul az információ, a két oldal egymástól függetlenül hiába végez pontos munkát, a végeredmény nem lesz megfelelő.

1.tipp – Sulcus tágítás

hogy a preparált csonkok tisztítására használt fertőtlenítőszerek akadályozhatják a lenyomatanyag kötését?

A vérzéscsillapításra gyakran használt hidrogén-peroxid a lenyomatanyaggal való érintkezés hatására felpezseg, a képződő buburékok pedig éppen a preparációs határokon alakulnak ki.

A megoldás:

alapvető fontosságú, hogy a lenyomatban egyértelműen látható legyen a preparáció határa.

2. tipp – Csonkfelépítés

hogy közvetlenül a lenyomatvétel előtt kompozitból készült csonkfelépítések, illetve tömések akadályozhatják a lenyomatanyagok kötését? Ugyanez érvényes a metil-metakrilátból készült ideiglenes koronákra vagy hidakra.

A megoldás:

a felszíneket alaposan le kell tisztítani alkohollal, amivel eltávolítjuk az oxigén inhibíciós réteget, majd alaposan lemossuk vízzel és végül szárítjuk a felszínt.

3. tipp – A lenyomatkanál anyaga

hogy a puha lenyomatkanál a lenyomatvétel közben deformálódik, a lenyomat eltávolítása után pedig visszarugózik, és így deformálódhat a lenyomat?

A megoldás:

Az összes lenyomatanyag gyártó nagy merevségű fém, esetleg speciális műanyag lenyomatkanál használatát javasolja. A kanál belső felületét pedig kanálragasztóval kell bekenni lenyomatvétel előtt!

4. tipp – A lenyomatkanál mérete

hogy először Prof. Dr. Berndt Wöstmann (Justus-Liebig-Universität Gießen) publikálta a megfelelő lenyomatkanál paramétereit?

Ha a lenyomatkanál mérete nem megfelelő, akkor a lenyomatanyag eltávolításakor keletkező rugalmas deformálódás (összenyomódás) nem lesz képes a visszarugózásra, azaz tartósan deformálódik.

A megoldás:

a lenyomatanyag vastagsága a lenyomatban a legnagyobb alámenős rész 3x-osa legyen!

5. tipp – A lenyomatvételi technika

hogy felmérések szerint Magyarországon a legelterjedtebb lenyomatvételi technika a kétidejű kétfázisú, más néven korrekciós lenyomatvételi technika?

Ha a felesleg korrekciós anyag “beszorul” az alaplenyomat és a lemintázandó szájüregi képletek közé, akkor egyrészt akadályozhatja a lenyomatkanál megfelelő pozícióba jutását, vagy hatására összenyomódhat az alaplenyomat, és ebben a deformálódott helyzetben fog megkötni a hígan folyó korrekciós anyag.

A megkötött lenyomat eltávolítását követően az alaplenyomat visszarugózik, a lenyomatunk pedig torzul.

A megoldás:

A folyamat első lépéseként a gyári lenyomatkanalat egy gyúrható (putty) masszával egyéni kanállá alakítjuk. A második lépés előtt az így elkészült alaplenyomatot elő kell készíteni: az alámenős részeket el kell távolítani a visszahelyezhetőség érdekében, illetve a hígan folyó, ún. korrekciós lenyomatanyagnak menekülési útvonalat kell kialakítani, azaz elfolyási barázdákat kell kialakítani.