1950-ben forradalmi változást hozott a restaurációs fogászatban a Bowen-féle műgyanta és a fogszínű tömőanyagok, a kompozitok megjelenése.

Tudta, hogy a kompozitok zsugorodásáért a műgyanta a felelős?

A monomerek külön-külön a térben több helyet foglalnak el, mint amikor a polimerizáció során egy szilárd hálóvá kapaszkodnak össze.

Logikus! Nem?!

Viszont egyáltalán nem vígasztaló, hogy ezt tudjuk… A megjelenése óta küzdenek a gyártók is és a felhasználók is a műgyanta kötés közbeni zsugorodásával.

Itt a zsugorodás 6 következménye:
1.Postoperatív érzékenység
2.Széli elszíneződés
3.Szekunder káriesz
4.Zománcszélek letörése
5.Tömőanyag elválása a kavitás aljától
6.Mikrorések kialakulása

A kiküszöbölésére, de legalább a csökkentésére sokáig a szervetlen töltőanyag összetétel változtatása, illetve a töltőanyag részarányának a növelése volt az egyetlen lehetőség.

Jöttek is a kezdeti sikerek, a lineáris zsugorodás mértékét egészen 3% körüli értékig sikerült csökkenteni.
Azonban itt évekre megállt a tudomány.

Ha tovább növelték a szervetlen töltőanyag részarányt, akkor már morzsalékonnyá vált az anyag, ha szemcseméretet változtatták, akkor megváltozott a tömőanyag karaktere: polírozhatósága, keménység, kopásállósága, stb.

Évek múltán jött az áttörés: hozzányúltak a mátrixhoz! A Kulzer is! És nem is kicsit! Kidobtuk a bis-GMA-t és lecseréltük TCD-re!

Addig sokan eljutottak, hogy növelni kell a monomerek méretét és akkor majd kisebb utat kell megtenniük a polimerizáció közben a másik monomerig, ergo kisebb lesz az anyag térfogatvesztése kötés közben.

Ugyanakkor olyat kellett alkotni, ami megőrzi az anyag fizikai paramétereit is meg még ráadásul használható marad a konvencionális bondokkal is!

És még egy ok, amiért érdemes elgondolkodni a jó minőségű polimerizációs lámpa beszerzésén és a bis-GMA mentes kompozitokra történő váltáson: hőhatásra, a nyál enzimatikus hatásaira a bis-GMA-t tartalmazó kompozitokban szabadon maradt monomerekből bisfenol-A szabadulhat fel, aminek ösztogénszerű hatásairól finoman szólva is nem a legpozitívabban nyilatkoznak…

(“Bisphenol A in dental sealants and its estrogen like effect” . 2012 May-Jun; 16(3): 339–342.
doi:  10.4103/2230-8210.95660)

A megoldás a triciklo-dekán uretán monomer. Szép név, de mi a lényege? Az, hogy mindazt tudja, amit fenn elvárásként megfogalmaztunk és vele valóban továbblehetett csökkenteni a polimerizációs zsugorodást.

A Kulzer azonnali megoldás kínál a Charisma Topaz vagy a Charisma Diamond személyében! Mindkét kompozit univerzális, és a mátrixa TCD.

Az esztétikája? Győződj meg róla Dr. Tóvári György esetének bemutatásán keresztül, az alábbi fotók alapján!

1.kép Kiindulási állapot

2.kép A preparáció utáni állapot

3.kép A végső helyreállítás Charisma Topaz tömőanyaggal