Foto: Békési Tamás

A Fatal Error zenekar A Dal című műsor döntőjéig menetelt idén, és ezzel egy csapásra országosan ismertté váltak. Azt viszont kevesen tudják, hogy frontemberük, Rimóczi Zsola a fesztiválok és klubkoncertek mellett fogtechnikusként is dolgozik. Zsola igazi üde színfoltja a szakmának, így megkértük, meséljen róla, hogyan is kell elképzelni egy fogtechnikus/rockzenész életét. Jurás Edina interjúja.

Idejét nem tudom annak, mikor is találkoztunk utoljára. Ez idő alatt karriert építettél a zenei világban, mi pedig árgus szemekkel követtük pályafutásodat a fogtechnikai asztalok mögül. Mindemellett hű maradtál a szakmához, ugyanis aktív dolgozóként veszel részt a fogtechnikusok körében. Hány éve is már?

2013-ban végeztem el a sulit, de kicsit nehezen, mert elég deviáns személyiség voltam minden iskolában (nevet), és természetesen nem sikerült ebből a hacukából kibújni a fogtechnika suliban sem. Aztán én eleinte nem is akartam fémes lenni, de elkezdtem csinálni, és nagyon megszerettem. Az első munkahelyemnek pedig nagyon sokat köszönhetek: ott tanultam meg igazán mindent.

És mióta vagy a zenekarban ?

Nyolc éve. Persze az volt a terv, hogy jaj, majd én is nagy zenész leszek, és akkor majd ebből megélek. (nevet) Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van, kénytelen vagyok párhuzamosan csinálni a kettőt.  Szerencsésnek mondhatom magam, mert mind a kettőt szeretem, és ez ad annyi erőt, hogy talpon maradjon az ember.

Hogyan lehet úgy összehangolni az életednek ezt a két területét, hogy helyt is tudj állni?

Az a kedvencem, amikor egyszerre megy a kettő. (nevet) Általában melóból rohanok el zenélni. Amikor bekerültünk a zenekarral A Dal című műsorba, kellett egy nagyon toleráns főnök, illetve kitartó, segítőkész kollégák. Hál’ istennek, mind a kettő megvolt. Úgy nézett ki, hogy délelőtt melóhely, délután Budapest, aztán este vissza. Ez ment három hónapon keresztül, de ki lehet bírni, ha az ember szereti, amit csinál.

„Amikor bekerültünk a zenekarral A Dal című műsorba, kellett egy nagyon toleráns főnök, illetve kitartó, segítőkész kollégák. Hál’ istennek, mind a kettő megvolt.”

A mai világban, és persze a fogtechnikában az idő a legnagyobb ellensége az embernek. Neked mi a titkod, hogy osztod el a feladataidat?

Viszonylag egyszerű dolgom lenne, ha bemennék reggel dolgozni, ott vagyok délután ötig, utána tudok a zenével foglalkozni este kilencig, alvás, majd kezdődik minden elölről. De mivel mindezek mellett sok más feladat is van a napokban egyszerre, ezek csak pici részletnek számítanak egy nap alatt. Jó, oké, a legtöbb időt ott töltöm, de jól be van osztva egy napom. És a munkafolyamatok megszervezése nagyon fontos: bejön egy adott munka, délelőtt kidolgozás, délután mintázás, a végén alácsiszolunk, és vége. Tök szépen be van osztva, nem borul meg a rendszer. Könnyen össze lehet rakni minden területen egy jól működő rendszert, és akkor egy idő után az ember rááll, ez így működik.

,,Ahogy kint, úgy bent” szól az örök igazság. Ezért feltételezhető, hogy a kinti világban megteremtett egyensúly lelked bensőjében is ott lapul?!

Az egyensúlyt leginkább az alapozza meg, ha az embernek van egy normális családi háttere. Megvannak a barátaid, akik meghallgatnak, ha gond van. Az emberre nap mint nap rápakolódik jó pár kiló feszültség, amit nagyon sokan nem tudnak leakasztani. Én napról napra le tudom tenni a feszültséget. Eszembe jut minden nap, hogy minden rendben van, egészségesek vagyunk, kevés dolog tud felidegesíteni, és nincsen huzamosabb ideig rossz kedvem. Ez annak köszönhető, hogy bármi bajom van – mivel gitáros lettem, aztán meg énekes –, csak bemegyek a menyasszonyom tetoválószalonjába éjszaka, és ott kiüvöltözöm, kizenélem a dolgokat. Olyan ez, mint egy gyógyszer, és tényleg működik. Illetve ha másokon segíthetek, az is az én feszültségemet oldja.

,,…bármi bajom van – mivel gitáros lettem, aztán meg énekes –, csak bemegyek a menyasszonyom tetoválószalonjába éjszaka, és ott kiüvöltözöm, kizenélem a dolgokat. Olyan ez, mint egy gyógyszer, és tényleg működik. Illetve ha másokon segíthetek, az is az én feszültségemet oldja.”

A zenekarról mit tudhatunk, jelenleg hol tartotok? Mondhatjuk, hogy egy befutott csapatról beszélhetünk?

Azt mondhatom, hogy ez a haladó szint. A befutás dolog viszont nehéz ügy. A YouTube-on figyeljük persze a nézettségeket, de az országban minden megyében más az aránya annak, hogy ha megrendezel egy élő koncertet, ott mennyien kíváncsiak rá az emberek. Szerintem félúton járunk most. Az, hogy A Dalban szerepeltünk, nagy dobás volt, mert legalább egy dalt most már ismernek talán kicsit többen, mint ezelőtt. Nagyon besűrűsödött a fesztiválozás is. Az volt a visszaigazolása A Dalnak, hogy egy csomó fellépési lehetőségünk lett.

Milyen érzés emberek elé kiállni, szerepelni, megmutatni ÖNmagadat? Mit ad ez Neked?

Abszolút klisésen elmondva, nagyjából mindennek az értelmét. Van az a pillanat, amikor azt mondom, hogy na most élek igazán, és az ott van. Úgy képzelem, ilyen lesz az is, amikor gyerekem lesz. Sőt, az valószínű, az egy még nagyobb ügy lesz. Hihetetlen érzés, hogy felmehetsz oda. Felállsz az asztaltól, vége a melónak, beszállsz a kocsiba, feljössz Pestre, beszállsz a zenekari buszba, elmész bárhová az országban, és egyszer csak ott áll egy csomó vadidegen ember, és köszöntöd őket… Amikor felállok a színpadra, ott egy kicsit más tudok lenni. Olyan mintha több énem lenne, bekapcsol az egyik, otthagyja a másikat.

„Abszolút klisésen elmondva, nagyjából mindennek az értelmét. Van az a pillanat, amikor azt mondom, hogy na most élek igazán…”

Azért ehhez képest a fogtechnika merőben mást tud adni az embernek a hétköznapokban.  Mit szeretsz a fogászatban, miért pont ez a választottad a zene mellett, mit ad Neked?

A nyugodtságát, de ez munkahelyfüggő. Nem élünk olyan sok ideig, hogy az ember csak a pénzért maradjon egy olyan helyen, ahol zabálja az ideg, ahová gyomorgörccsel megy be reggel. Nincs az a pénz, ami megéri azt, hogy ötvenévesen feldobjuk a talpunkat. Én nagyon szuper helyen dolgozom, itt megtaláltam a nyugodt légkört. Rengeteg ablak van, kinézel, látod az eget, a napot, nem pedig egy bezárt lyukban vagy. Nekem a környezet sokat számít. A rendszer is jól fel van építve, nagyon jól kitalálta a főnököm: a nehezebb részek lemennek délelőtt, mindent ketten csinálunk a kollégámmal, nem vagyok egyedül hagyva, van egy társam, így harmónia tud lenni a fogtechnika. Azt kívánom egyébként az összes kollégámnak, hogy ezt a harmóniát találják meg, mert így van értelme a szakmát csinálni.

A laborban a kollégáid szoktak a zenész Zsolából kapni ízelítőt, szoktál nekik énekelni egy-egy kidolgozás között?

Nem, viszont nagyon sokszor lebukok, mert a laborban szoktam csomó szöveget írni. Van egy kis jegyzettömböm, ahova mintázás közben pár sort leírok. Volt, hogy a főnököm fölém hajolt: „Alakul a szöveg, alakul?”(nevet)

Rimóczi Zsola és zenekara a Fatal Error, A Dal 2019-es döntőjébe jutott Kulcs című dalukkal.?

Kérjük, ossza meg velünk az ötleteit és véleményét Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/KulzerHungary/