Nem számít, hogy mennyire gyorsan fejlődik a digitalizálás, a hagyományos lenyomatok még mindig elfogadottak, és továbbra is velünk vannak a mindennapi gyakorlatban. Az indikációtól függően a leggyakoribb az egylépéses lenyomatvétel, mert könnyű, gyors és kevésbé hibaérzékeny módszer.

Tudományos szakértőnk tippjeit érdemes megfontolni, ezek segítségével a fogorvosok még pontosabb, mesteri lenyomatot készíthetnek!

 • DOUBLE-MIX technika

  Más néven egylépéses, kétfázisú módszer.
  A végrehajtás módja a preparált fogak számától függ.

  Ha csak egy előkészített fog van, a fogászati asszisztens először egy nagy viszkozitású anyagot, például Variotime Heavy-t készít a lenyomatkanálba. Ezután egy alacsony vagy közepes viszkozitású anyagot (például Variotime Medium Flow) fecskendezünk az előkészített fog köré.

  Ha két vagy több előkészített fog van, a fogorvosnak és az asszisztensnek egyidejűleg kell dolgoznia, mivel figyelembe véve az anyag feldolgozási idejét, egyszerre van szükség az alaplenyomat kanálba töltésére, és az összes előkészített fog körbefecskendezésére. Annak érdekében, hogy a lenyomat végül tökéletesen pontos legyen, fontos figyelni a kanál fala és a fogak közötti távolságra; ez minimum 3 mm legyen!

  A kanalat lassan kell behelyezni a szájba, ez biztosítja a lenyomatanyag optimális alkalmazkodását a lemintázandó felülethez, és csökkenti az áramlási hibák kockázatát.

LETESZTELTÜK: Annak érdekében, hogy elkerülhessük a légbuborékok kialakulását, a nem preparált fogak okklúziós felületére is juttassunk a korrekciós anyagból!

 • SZENDVICS technika

  A double-mix technikához hasonlóan a szendvics technika is egylépéses, kétfázisú folyamat.
  Amiben különböznek, az az alkalmazott anyag: itt általában egy gyúrható alaplenyomat anyagot (például Variotime Putty-t) használunk. Miután megkötött, nagyobb mennyiségű korrekciós anyagot, pl. Variotime Medium Flow-t juttatunk a lenyomatkanálba.

  A hozzáadott anyag előnyei nagy klinikai szituációkban válnak nyilvánvalóvá, különösen az alámenős részeken.
  Ezekben a helyzetekben a viszkoplasztikus putty anyag nem képes kielégítően eljutni az alámenős részekre, de a közepesen viszkózus korrekciós anyagot szépen betolja. Ügyel arra, hogy a korrekcióra használt anyag ne legyen túl alacsony viszkozitású; ellenkező esetben a lenyomat könnyen eltorzul!

LETESZTELTÜK: Optimális alkalmazás: a lenyomatkanalat lassan helyezzük a szájba!

 • MONOPHASE technika

  A gyors és egyszerű monofázisú technika különösen alkalmas  szupragingivális preparációk lemintázására, illetve implantációs lenyomatok készítésére.

  Az előkészített fogakhoz ebben az esetben közepes viszkozitású lenyomatanyaggal (Variotime Monophase) töltjük meg a lenyomatkanalat vagy a fecskendőt.
  Egyéni lenyomatkanál használata ajánlott az egyenletes anyagvastagság és bizonyos nyomás eléréséhez.
  Előnye az egylépéses, kétfázisú technikákkal szemben, hogy csak egy lenyomatanyag konzisztenciáját használjuk, kiküszöbölve ezzel a különböző konzisztenciákból eredő elmozdulásokat.

LETESZTELTÜK: Az implantációs lenyomatok tekintetében a lenyomatanyag “Shore A” keménysége elég magas az implantátum csavarok lenyomatban történő biztonságos rögzítése szempontjából.

+ 1 tipp:

Tudtad, hogy az A és a C-szilikon két különböző típusú szilikon, amelyek nem kötnek egymáshoz? Ezért nem szabad ugyanabban a lenyomatvételben kombinálni őket.

A mesteri lenyomat készítéséhez használd Variotime anyagainkat!

Lenyomatanyag portfóliónkról magyar nyelven itt, angol nyelven pedig itt olvashatsz bővebben.