Szakértő válaszol – Fogorvosoknak

  1. Megjelenése óta a Charisma Classic-ot használom és nagyon elégedett vagyok vele. Most találkoztam a Charisma Diamond hirdetéssel. Szeretném megtudni, hogy miben különbözik a Charisma Classic a Charisma Diamondtól?

A Charisma Diamond a Kulzer legújabb univerzális fényrekötő kompozit tömőanyaga. A Charisma Diamond nanohibrid töltőanyaggal rendelkezik, ami kiemelkedő kopásállóságot és kiváló polírozhatóságot biztosít az anyagnak. A Diamond mátrixa, a Classic hagyományos bis-GMA mátrixával szemben innovatív TCD-uretán, ami garantálja a csekély zsugorodást. A Charisma Classic-hoz viszonyítva több színben áll rendelkezésre, így a hagyományos monokromatikus restauráción kívül a rétegezési technika kivitelezésére is tökéletes.

  1. Mitől univerzális a Gluma Universal Bond?

A Gluma Universal Bond valódi univerzális bond. A felhasználást illetően direkt és indirekt restaurációk esetén használható. A direkt restaurációk készítésekor egyaránt használható önkondícionáló „üzemmódban”, szelektív vagy teljes savazással. Indirekt restaurációk beragasztásakor innovatív összetételének köszönhetően kiválóan kötődik a fém, a kerámia a kompozit és a cirkon felszínéhez. Így akár dual kötésű, akár kémiai kötésű kompozit ragasztó cementekkel kombinálva használható különböző anyagú restaurációk beragasztására. Ezen kívül használatával a lepattant kerámia leplezés intraorális javítását is biztonsággal elvégezhetjük.

  1. Kell-e savazni a fogfelszínt Gluma Universal Bond használata előtt?

A Gluma Universal Bond nem csak azért univerzális, mert különböző anyagokhoz képes kiválóan kötődni, hanem azért is mert a direkt ellátás során az esettől függően önkondícionáló adhezívként és különálló savazással együtt is használhatjuk. Olyan esetkeben, amikor csekély a makroszkópos retenció kialakításának lehetősége (pld. nyaki kopás esetén) vagy szklerotizált dentin esetén indokolt lehet a fog felszín savazása. Ez hosszútávon tartós eredményt biztosít.

  1. Mi a különbség a Gluma Self Etch és a Gluma Universal Bond között?

A Gluma Self Etch tökéletes a direkt restaurációk önkondícionáló adhezív technikával történő készítéséhez, a Gluma Universal Bond az előzőn kívül egyéb, szélesebb indikációs területtel rendelkezik, úm. különböző anyagú (fém, kerámia, kompozit, cirkon) indirekt restaurációk (inlayk, koronák, hidak) kompozit ragasztóval történő rögzítése vagy lepattant leplezések intraorális javítása.

  1. Én hosszú évek óta elkötelezett Optosil, Xantopren felhasználó vagyok. A közelmúltban implantációs továbbképzésen vettem részt. Ott azt hallottam, hogy a C-szilikonok nem tökéletesen alkalmasak az implantációs lenyomatok készítésére. Tekintettel arra, hogy egyébként tökéletesen elégedett vagyok a Kulzer lenyomatanyagaival, érdeklődnék, hogy Önök tudnak-e ajánlani másik lenyomatanyagot erre a célra?

Az Optosil és a Xantopren a Kulzer nagy klasszikusai, mintegy 30 éve a vállalat egyik legismertebb terméke. A hagyományos korona, híd fogpótlások készítéséhez tökéletesen alkalmazható. Az implantációs munkák készítésekor egyik fontos szempont, hogy a lenyomati fejek tökéletesen rögzüljenek a lenyomatban, illetve elegendő idő álljon rendelkezésre a lenyomatnak a lenyomatkanálba történő applikációjára valamint a lemintázandó képletek (implantátumok) körbefecskendezésére. A C-szilikonok, mint az Optosil, Xantopren lineáris kötésideje erre nem tökéletes, ezért esetünkben A Kulzer A-szilikon lenyomatanyagát, a Variotime-ot tudom ajánlani, amely a fenti elvárásoknak tökéletesen megfelel.

  1. Mit jelent a Variotime rugalmas kötésideje?

A Variotime egy egyesíti a normál és a gyors kötésű lenyomatanyagok előnyeit. Az innovatív ATS molekula lehetővé teszi, hogy a lenyomatanyag megkeverése, kanálba, illetve szájképletekre való applikálálásának ideje rugalmasan változó legyen (1:00-2:30 perc között), a szájban a kötésidő viszont állandó 2:30 perc legyen.

  1. Dolgozom már Variotime anyagokkal, és most Inlay-ket készítenék a páciensnek. Melyik Variotime anyagokat érdemes használnom?

Inlay-k készítésekor az egyidejű lenyomatvételi technikát javasoljuk. Ehhez, amennyiben gyári lenyomatkanalat használ, akkor a Variotime Easy Putty gyúrható lenyomatanyagot és választhatóan a Variotime Monophase vagy a Variotime Medium flow pisztolyos hígan folyó lenyomatanyagokat ajánljuk.

  1. Kiegészítő érzéstelenítésnek használhatom-e az intraligamentális technikát?

Igen, az intraligamentális technika egyik indikációs területe a vezetéses érzéstelenítés kiegészítése. Ezen kívül pulpitis esetén az intrapulpális érzéstelenítést is elvégezhetjük. A technikához a Citoject fecskendőt és az ehhez a technikához kifejlesztett Sopra tűket javasoljuk.

 

Tegye fel kérdését szakértőnknek!

Amennyiben kérdése van bármely termékünkkel, illetve azok felhasználásával kapcsolatban, kérjük küldje azt el nekünk az alábbi űrlap segítségével. Szakértőnk rövid időn belül válaszolni fog a megadott e-mail címre.