Vissza a Gluma Universal kezdőlaphoz
TOVÁBB A MEGRENDELÉSHEZ

Gyakran Feltett Kérdések

Milyen felületeken használható a Gluma Bond Universal?

A Gluma Bond Universal a következő felületeken alkalmazható sikerrel: cirkónia, nemes- és nem nemes fémek, valamint kompozitok/kompomerek.

A szilikát/üvegkerámia esetében a jobb tapadás érdekében használd a GLUMA Ceramic Primer-t a törött kerámia felületre, még a GLUMA Bond Universal előtt.

Mikor van szükség szilanizálásra a Gluma Universal Bond használata előtt?

A Gluma Bond Universal csak szilikát/üvegkerámia esetében igényel Gluma Ceramic Primer-t.

Miért van szükség szilanizálóra a szilikát/üvegkerámia felületek esetében?

Az Erlangen Egyetem egy független tanulmánya kimutatta, hogy az univerzális bondokkal sokkal nagyobb kötőerő érhető el, ha a szilikát/üvegkerámia felületeket extra szilánnal kezeljük.

A szilikát/üvegkerámiákhoz való kötéshez a kerámia felületet mindig további szilánnal kell előkondicionálni, ezért a Gluma Bond Universal alkalmazása előtt a Gluma Ceramic Primer-t kell használni a törött kerámia felületre.

A Ceramic Primer külön is megvásárolható?

Igen, a Gluma Ceramic Primer utántöltőként is megvásárolható 1x4ml kiszerelésben.

(Cikkszám: 66061425)

Milyen javítási szituációk igényelnek foszforsavas maratást a GLUMA Bond Universal használata előtt?

Néhány fogorvos a javítás előtt foszforsavval kezeli a restauráció felületét. Ez akkor lehet indokolt, ha a törött felület szilikát/üvegkerámia vagy kompozit.

Ha a javítandó felület fémből vagy cirkóniumból készül, a felületet soha nem szabad foszforsavval kezelni!

A fém- és cirkóniumfelületekhez való kötődés az MDP-monomer foszforcsoportjain keresztül történik meg, amely szintén a GLUMA Bond Universal összetevője. Ha a fém vagy cirkónium felület előzetesen érintkezésbe került a foszforsavval, akkor a fém vagy cirkónium felületét foszfáttal szennyezetté válik, ez pedig lehetetlenné teszi az MDP-monomer foszforcsoportjainak a fém és a cirkónium felületéhez való kötődését.

Mikor végezhető el az intraorális javítás, és mikor kell a restaurációt lecserélni?

A müncheni Egyetemen egy nemrégiben megjelent cikk 4 defektív helyreállítási lehetőséget definiált:

  1. Intraorális javításra adhat okot a kisebb hiányosság, mint például a restauráció elszíneződése vagy egy kis marginális elváltozás, amelyek kezeletlenség esetén sem okoznak hátrányokat a beteg számára.
  2. A restauráció „felújítása” kerülhet szóba, ha a probléma hozzáadott rekonstrukciós anyag nélkül megoldható. Például a túlnyúlások eltávolítása, az elszíneződött szélek polírozása, a kisebb üregek vagy pórusok lezárása.
  3. Az intraorális javítás akkor is indokolt, amikor a restauráció olyan lokális hiányosságokkal bír, amelyek helyreállító anyag hozzáadását igénylik. Javítást kell végezni, ha a kezeletlen hibák továbbromláshoz vezetnek. Például a tömésszéleken lokalizált szomszédos kárieszek vagy a környező fogak törései, a szegélyek közötti különbségek.
  4. Cseréljük le a restaurációt általános vagy súlyos, de mindenképpen kezelést igénylő probléma esetén. Cserére szorul a restauráció akkor is, ha a hiba nem elérhető helyen található vagy nem ésszerű szájban helyreállítani. Például erős fogszuvasodás vagy időközben fellépő foghiányok esetén.

Milyen előnyökkel jár a Gluma Bond Universal rendszer használata szilikát/üvegkerámiák intraorális javítása esetén?

A szilikát/üvegkerámiából készült indirekt restaurációk esetében a kerámia felületet hidrofluorsavval kell kezelni, majd szilánnal, például Gluma Ceramic Primer-rel.

Csak extraorális esetben használható biztonságosan a kerámiák maratásához alkalmazott hidrofluorsav!

A hidrofluor sav intraorális alkalmazása magában foglalja a nyálkahártyaszövet súlyos nekrózisának kockázatát, vagy akár a csont nekrózisát is.

Amennyiben a szilikát/üvegkerámia intraorális javításánál elkerülhetetlen hidrofluorsav alkalmazása, kiemelten fontos szorosan illeszkedő kofferdam gumit használni, és a savakat különös gondossággal kell kezelni!

Ez a kockázat elkerülhető? Igen, a Gluma Bond Universal rendszernek köszönhetően nem szükséges a szilikát/üvegkerámia intraorális javításához a hidrogén-fluorid veszélyes használata. A Gluma Ceramic Primer használata és a Gluma Bond Universal alkalmazása a kerámia felületen elegendő.

Milyen előkészítésre van szükség preparáció vagy a fog esetében a restauráció javítása során?

Finom gyémántfúró vagy intraorális homokfúvó segítségével érdesítsd fel a javítandó felületet. Alaposan öblítsd le és szárítsd meg olajmentes levegővel Szilikát és üvegkerámia esetén a felújítási felületet előkezelni kell a Gluma Ceramic Primer-rel.

Ezután enyhén dörzsöld a Gluma Bond Universal-t 20 másodpercig, majd 10 másodpercig szárítsd, majd polimerizáld.

Mi történik, ha a Gluma Ceramic Primer véletlenül érintkezésbe kerül a fog felületével?

Ne használd a Gluma Ceramic Primer-t a zománcra vagy a dentinre, mert azzal csökken a bond és a fog közötti kötőerő. Használj vékony ecsetet (például zöld applikátor csúcsunkat) a keskeny üregek helyreállításához. Ha véletlenül beszennyeződik a fog felülete a Gluma Ceramic Primerrel, akkor a használati utasításban leírtak szerint öblítsd le vízzel és szárítsd a felületet, mielőtt elkezded a bondozási műveletet.