Kinek nem volt még soha problémája a lenyomatvétellel? Meghúzott az anyag még mielőtt szájba került volna? Hányingeres a beteg? Visszadobta a fogtechnikus?

Legfrissebb bejegyzésünkben olyan elengedhetetlen tippekről olvashat, amikkel mindezeket elfelejtheti.

Miért fontos a pontos lenyomat?

Mert ez a fogorvosi rendelő és a fogtechnikai laboratórium közötti információ átadás egyetlen csatornája.

Amennyiben itt sérül, torzul az információ, akkor hiába dolgozott egymástól függetlenül hibátlanul a fogorvos, illetve a fogtechnikai laboratórium, a fogpótlás nem lesz és nem is lehet pontos és tökéletes.

Ekkor kezdődik meg a “bűnbak keresés”, ami gyakran a két szakma szembenállásának egyik oka, miközben mindkét fél abban érdekelt, hogy ez csapatmunka legyen és a páciens elégedetten távozzon. Terjessze ismerősei körében a rendelő jó hírnevét, ami új megrendelőket, bővülő vendégkört eredményez.

A legjobb reklám mindig szájhagyomány útján terjed!

A lenyomatvétel főbb kihívásai:

1. Probléma – az időfaktor

A pontos lenyomatvétel talán legnagyobb “ellensége” a páciensek által kierőszakolt rövid határidő. Amikor valaki elszánja magát a “fogcsináltatásra”, akkor minél gyorsabban szeretné a végleges fogpótlást a szájában tudni.
Ez gyakran már az elején kompromisszumok sorára kényszerítheti a kezelőorvost. Ebben a vonatkozásban az egyik legfontosabb negatív befolyásoló tényező a fogak előkészítése után azonnal készülő lenyomat.
A preparálás során szinte elengedhetetlen, különösen subgingivális preparációs határ esetén,  a gingiva szél sérülése, ami természetesen vérzéssel jár.

Gyakran arra sincs idő, hogy ezt a vérzést megfelelően csillapítsuk, hát még a megfelelő sulcus tágításra!

2. Probléma – milyen anyagot válasszak?

A fentiek miatt fontos a lenyomatanyag hidrofilitása, az a tulajdonság, amelynek köszönhetően nedves környezetben is megfelelően meg tud folyni, azaz a nem tökéletesen száraz felületen is egyenletesen el tud oszlani.Ennek az elvárásnak

  1. A felületaktív anyaggal kezelt addíciós szilikonok
  2. Az anyagukban már hidrofil tulajdonságú alginátok és
  3. A magas árkategória miatt kevésbé elterjedt poliéterek felelnek meg.

Ez az a három lenyomatanyag csoport, ami a precíziós – szituációs lenyomatok készítésére alkalmas.Az alginátokat azonban a víztartalmuk miatti zsugorodásuk következtében a hétköznapi gyakorlatban leggyakrabban antagonista lenyomat készítésére használjuk.

3. Probléma – milyen technikát válasszak?

A lenyomatvételi technika szempontjából két nagy csoportot különböztetünk meg:

  1. Kétidejű kétfázisú vagy korrekciós
  2. Egyidejű egy-illetve kétfázisú vagy szendvics, más néven double mix lenyomatokat.

Az első esetben két rövidebb munkafázis követi egymást, míg a második csoport esetén egy lépésben történik a lenyomat vétel.

Az A-szilikonokat a kötésidejük szempontjából két csoportra oszthatjuk:

  1. normál és
  2. rövid (Quick, Speed, stb.) kötésidővel rendelkezőkre.

Mindkét csoportnak megvannak az előnyei, illetve hátrányai. A fogorvosok, a munka tempójuknak, a habitusuknak megfelelően választják egyik vagy másik csoportot, de többnyire nem tartanak mindkettőt a rendelőben. Ennek az a következménye, hogy egyes esetekben nem megfelelő anyagot használnak a megfelelő indikációra, ami stresszhelyzetet eredményezhet.

Két tipikus stresszhelyzet:

  • Amennyiben valaki egyidejű kétfázisú lenyomatvételi technikával használ gyors kötésű anyagot, akkor előfordulhat, hogy az alaplenyomat anyag már elkezd kötni, mire a lenyomatvételi kanalat pozícionálni tudnánk a szájban.
  • Egy hiperszenzitív páciens esetén a normál kötésű lenyomatanyagot túl sokáig kellene mozdulatlanul a szájban tartani a deformáció elkerülése érdekében, amit szinte lehetetlen teljesíteni.

A megoldás – Variotime!

A Variotime lenyomatanyag család az Kulzer szabadalmi védelme alatt álló Advanced Termasense System (ATS) komponensének köszönhetően egyesíti a normál és a gyors kötésű szilikonok előnyös tulajdonságait.
Hosszú feldolgozási idő és rövid szájban tartási idő. Ez minden fogorvos és minden páciens álma!

Mi megvalósítottuk!

Ráadásul a feldolgozási idő 1 és 2:30 perc között rugalmasan változik, ezzel az anyag alkalmazkodik a fogorvos munkastílusához és az adott szituációhoz, illetve pácienshez.

Kétidejű kétfázisú (korrekciós) lenyomatvétel esetén két rövid munkafázisban készíthető el a lenyomat, ugyanakkor egyidejű kétfázisú lenyomatvétel esetén sem kell attól tartani, hogy a már fentebb említett probléma jelentkezne!

Ezt szemlélteti az alábbi video:

A Variotime család az összes ISO felosztás szerinti csoportba tartozó konzisztenciában kapható:

  • putty
  • heavy tray
  • közepes konzisztenciájú Monophase
  • három hígan folyó (Medium flow, Light flow és Extra Light flow)
  • harapás regisztráló szilikon Variotime Bite néven, ami ráadásul szkennelhető!

A különböző konzisztenciák kombinációjával mindenki tökéletes lenyomatot készíthet minden indikációban, bármely lenyomatvételi technikával – ahogy ígértük: stresszmentesen.

A Variotime termék prospektus letölthető innen

Magyar nyelvű termékoldal itt, angol nyelvű termékinformációk pedig itt tekinthetők meg.