A mai világban, ahol a fenntarthatóság kérdése egyre nagyobb aggodalomra ad okot a különböző ágazatokban, a “zöld fogászat” egy létfontosságú megközelítés a fogorvosi rendelők ökológiai lábnyomának csökkentésében, a megfelelő kezelési eredményeket megtartva. A zöld fogászat elveinek és stratégiáinak elfogadásával a fogászati szakemberek felelős erőforrás-gazdálkodás és takarékossági gyakorlatok révén megteremthetik a változást egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb fogászati iparág kialakításában. Így a betegek számára is megnyílik a lehetőség, hogy olyan fogászati szakembereket keressenek, akik igazodnak bolygónk jólétét elősegítő értékekhez. Ezért a környezetbarát gyakorlatok elsajátításával és használatával a fogorvosi rendelőknek lehetőségük van hozzájárulni az általuk kiszolgált közösségek társadalmi jólétéhez.

Ebből a blogból megtudhatja, hogy a fogászati szakemberek milyen eszközökkel rendelkeznek ahhoz, hogy utat mutassanak a fogászati iparág fenntartható jövőjének irányába:

  1. Energia- és erőforrás-megtakarítás:

A zöld fogászat egyik alapelve az energia- és erőforrás-takarékosság. Az energiahatékony gyakorlatok megvalósításával a fogorvosi praxisok jelentősen csökkenthetik a környezetre mért hatásukat. Ez magában foglalja az energiahatékony világítási rendszereket, mozgásérzékelők és időzítők használatát, egyéb eszközök korszerűsítését, valamint a megújuló energiaforrások, például a napelemek beépítését.

  1. Hulladékkezelés és újrahasznosítás:

A fogászati hulladék kezelése jelentős és költséges problémát jelent a fogászati ágazaton belül. Az EcoDentistry Association becslései szerint csak az Egyesült Államokban évente 1,7 milliárd tonna sterilizáló tasakból lesz fogászati hulladék. A hulladék nem megfelelő elhelyezése a talaj és a talajvíz szennyezéséhez vezethet. Ezért egyértelműen szükség van olyan hatékony hulladékgazdálkodási stratégiákra, amelyek lehetőség szerint az anyagok csökkentésére vagy újrafelhasználására összpontosítanak. A fogorvosi rendelőn belül a hulladékokat színkódolt kukák segítségével kell elkülöníteni a különböző típusok szerint, például papír, gumi és üveg.

A személyzet minden tagját ki kell képezni a hulladékcsökkentési technikákról a háztartási vagy fogászati hulladék mennyiségének minimalizálása érdekében, ami segíthet csökkenteni a szemét szállításával kapcsolatos költségeket. A biztonság érdekében be kell tartani a megfelelő protokollokat a veszélyes hulladék tárolására, amíg el nem szállítják. A fogorvosi rendelőkben használt fém mikroeszközök is újrahasznosíthatók.

A környezetbarát gyakorlatok beültetése a mindennapokba szinte elengedhetetlen. A fogorvosi rendelők alkalmazhatják a Négy R modellt: Reduce, Reuse, Rethink, and Recycle (Csökkentsd, Használd újra, Gondold újra és Hasznosítsd újra). Ez magában foglalja az eldobható eszközök használatának elkerülését (amikor csak lehetséges), egyes eszközök újrafelhasználását, az újrahasznosítás támogatását és az egészségügyi hulladékok megfelelő kezelésének biztosítását az országspecifikus szabványok alapján. A klinikák egyhetes hulladékkezelési tervet is létrehozhatnak a hulladéktermelés nyomon követésére és a fejlődési lehetőségek azonosítására.

A keletkezett hulladék mennyiségének rögzítésével és felmérésével a csapatok együttműködhetnek, hogy megoldásokat találjanak és intézkedéseket hajtsanak végre a hulladék minimalizálására. Az egyszer használatos anyagokat lehetőség szerint újrahasznosítható alternatívákkal kell helyettesíteni, például a műanyagot papírra cserélni, mivel a műanyag lebomlása hosszú ideig tart.

  1. Környezetbarát fogászati anyagok és technikák:

A fenntartható fogászati anyagok és technikák kiválasztása elengedhetetlen a zöld fogászathoz. A fogorvosi rendelőknek lehetőség szerint bioalapú, nem mérgező és újrahasznosítható anyagokat kell használniuk. Ezenkívül a digitális fogászat, a CAD/CAM technológia és a 3D nyomtatás alkalmazása csökkentheti az anyagpazarlást és javíthatja a pontosságot.

  1. Betegek edukálása és megelőzés:

A green dentistry egyik kulcsfontosságú küldetése a betegoktatás és a megelőző ellátás előmozdítása. Azáltal, hogy a betegeket felvilágosítják a megfelelő szájhigiénés gyakorlatokról és a megelőző ellátás fontosságáról, a fogorvosok csökkenthetik az invazív és erőforrás-igényes eljárások szükségességét.

Kulzer elkötelezettsége a fenntarthatóság mellett:

A Kulzer alkalmazkodik a szabályozási követelményekhez és a környezetvédelmi szempontokhoz, ezzel is bizonyítva a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. A prominens fogászati cégekkel és gyakorló orvosokkal együtt közös elképzelése van a környezettudatosság előmozdításáról a fogászati ágazaton belül. Felismerve a fenntarthatóság fontosságát, együttműködnek más iparági szereplőkkel a Fogorvosi Világszövetség – FDI vezetésével, hogy átfogó közös nyilatkozatot dolgozzanak ki. Ez a konszenzus nyilatkozat útitervként szolgál a szájhigiénia környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá tételéhez, számos szempontot felölelve az anyaggyártástól a fogápolásig. Ezen irányelvek betartásával a fogorvosok hozzájárulhatnak a szájegészségügy zöldebb és fenntarthatóbb jövőjéhez.

Az EU orvostechnikai eszközökről szóló irányelvének (MDR) és más jogi előírásoknak megfelelően a Kulzer módosította a termékek csomagolását. Ez a változás nemcsak a megfelelést biztosítja, hanem segít csökkenteni a felesleges hulladékot is.

A fogászati termékekben a Kulzer frissítette Charisma kit-ek csomagolását. Az kit-ek tartalmát mostantól három különálló kartondobozba szerelik össze orvosi eszközökkel, több műanyag tálca helyett. Az új kartoncsomagolás évente körülbelül 10,5 tonna műanyagot takarít meg!

Emellett a Kulzer a laboratóriumi termékeknél új csomagolóanyag bevezetését tervezi. Ez az új anyag nem fog eltérni funkcióban vagy a minőségben, a fő különbség az lesz, hogy a csomagoláson egy újrahasznosítási címke szerepel. A csomagolóanyag újrahasznosítható anyagra változik. Ez a csere számos előnnyel jár, beleértve a látványos matt felületet, amely javítja a csomagolás általános minőségét. Ezenkívül az újrahasznosítható csomagolóanyag lehetővé teszi a csomagolási hulladék újrafelhasználását a körforgásos gazdaságban, hozzájárulva a fenntarthatóbb megközelítéshez.

A Kulzer büszke arra, hogy élen jár ezekben a kezdeményezésekben, és úttörő szerepet tölt be a környezetbarát csomagolóanyagok elterjedésében. Ezek a kezdeményezések összhangban állnak a Kulzer Vállalati Felelősségvállalási Programjával, amelynek célja, hogy több területen „zöldebbé” váljon, és teljesítse a Fenntartható Fejlődés programját azáltal, hogy 2040-re CO2-semleges vállalattá válik.

 

Források:

– Dentistry.co.uk. (2019). Thirteen Ways to Make Your Practice Green. Retrieved from: https://dentistry.co.uk/2019/06/18/thirteen-ways-make-practice-green/ 

– Mitsika, I., Mostioglou K., Antoniadou, M., (2023). Thoughts on Green Dentistry: Agree on Green Dentistry Project. Odontiatriko Vima, 521, 8-12. Retrieved from: https://odvima.gr/wp-content/uploads/2023/05/%CE%9F%CE%92-151low.pdf   

– Eco Dentistry Association, (n.d.). Retrieved from: https://ecodentistry.org/green-dental-professionals/dental-office-waste/infection-control-waste/  

– Rastogi, V., Sharma, R., Yadav, L., Satpute, P., Sharma, V. (2014). Green dentistry, a metamorphosis towards an eco-friendly dentistry: a short communication. J Clin Diag Res. 2014;8:ZM01–ZM2.