Egyszerűen hangzik: mindössze napi néhány perc figyelem és a megfelelő szájhigiénia egész életen át egészségesen őrzi fogait és ínyét. A Kulzer szakértői és fogorvosai most tippeket adnak, hogyan lehet ezt elérni.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az ínybetegség és néhány általános betegség összefügg, pl. szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség. Ez azt jelenti, hogy ha alaposan megtisztítod a fogaidat és megelőzöd az ínyfertőzéseket, akkor az általános egészségedért is tehetsz. A jó szájhigiénia tehát elengedhetetlen az egészséghez és a jó közérzethez.

Természetesen, ha naponta kétszer mosol fogat, akkor sok mindent jól csinálsz. De mire érdemes még odafigyelni a szájhigiénia terén, és milyen tippek segíthetnek a napi fogak és íny ápolásában? Tudjon meg többet a Kulzer szakértőitől:

1. tipp: Ne felejtse el a fogak közötti réseket
A fogkefe önmagában nem kerül túl jól a fogak közé, és ott könnyen felhalmozódhat a biofilm. Az orális biofilmben lévő baktériumok ezután fogszuvasodást vagy parodontitist okozhatnak.

2. tipp: Használjon megfelelő fogkefét és fogkrémet
Ideális esetben olyan fogkrémnek kell lennie, amely fluoridot tartalmaz a fogzománc erősítésére. A puha sörtéjű és kerek tetejű fogkefe a legegyszerűbb és legbiztonságosabb. A közepes és kemény sörtéjű fogkefék károsíthatják az ínyt vagy a zománcot, ha helytelenül vagy túl erőteljesen használják őket.

A legújabb tanulmányok azt is kimutatták, hogy a fogmosás technikájának és időtartamának megválasztása nem túl lényeges. Még ennél is fontosabb, hogy rendszeresen mosson fogat, és ne feledkezzen meg egyetlen területről sem.

3. tipp: Ismerje fel és kezelje a fogínygyulladást
Az ínygyulladást (ínygyulladás) duzzanat, bőrpír és vérzés jellemzi érintkezéskor. A parodontumot alkotó többi struktúrát még nem érinti. Az ínygyulladás érintéskor enyhe fájdalmat okozhat. Az ínygyulladásnak számos oka lehet (pl. fogkitörés, gyógyszeres kezelés, terhesség, immunrendszer gyengülése, betegségek), de a legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia okozza. Fogorvosa segít diagnosztizálni, megtalálni az okot és kezelni fogja a problémát.

4. tipp: Ellenőriztesse az ínyét egy fogorvossal
Az ínyvérzés nem normális jelenség, és gyakran a fogágybetegség első jele. Ellenőriztesse fogorvosával fogínyét vagy parodontális állapotát. Ugyanez vonatkozik a rossz leheletre is.

5. tipp: Rendszeres megelőző ellátás
Menjen el fogorvoshoz félévente rendszeres ellenőrzésre. A gyermekeknek is az első foguktól kezdve rendszeresen járniuk kell.

 

Szakértőink:

Herrera Faure, Cristobal – Junior Scientific Affairs Manager,
Schiffer, Anna-Maria – Product Application Specialist